Αρχική σελίδα Εξόρμηση των ιδεών
Εξόρμηση των Ιδεών
Η πολιτική σήμερα
 Θα ήθελα να ξεκινήσω αυτή την ομιλία με μερικές παρατηρήσεις στον όρο «πολιτική». Με τον όρο «πολιτική», δεν εννοώ τις ίντριγκες, την δημαγωγία, την ψηφοθηρία, τις κομπίνες και τις υποσχέσεις λαγών με πετραχήλια. Εννοώ την συνειδητή, κριτική και αυτοκριτική, έλλογη δραστηριότητα, που αφορά στη θέσμιση της κοινωνίας σαν σύνολο.

Αυτή η δραστηριότητα γεννήθηκε και δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην αρχαία Ελλάδα ως δημοκρατική πολιτική, για να εξελιχθεί στην Ευρώπη μετά από αρκετούς αιώνες, να φτάσει στο διαφωτισμό και τις μεγάλες επαναστάσεις και τέλος στο εργατικό σοσιαλιστικό κίνημα.

Περισσότερα...
 
«Η Επιστήμη της Επικοινωνίας»


από το βιβλίο του Pegis Debray
Επιμέλεια της Βασιλικής Τακτικού

Το βιβλίο του Pegis Debray είναι μια ανατομία της πολιτικής και της ιστορίας με βάση την πειθώ και τα επικοινωνιακά συστήματα, που αναδεικνύει και οριοθετεί την παλιά «τέχνη» της επικοινωνίας που στις μέρες μας έγινε επίσημη.

Παρά την καταφανή απόρριψη της υπέρμετρης εξειδίκευσης και της συνακόλουθης πολυδιασπασμένης γνώσης, ο γνωστός Γάλλος αριστερός στοχαστής Regis Debray εισήγαγε το 1991 με το έργο του «Cours de mediologie general» έναν νέο γνωστικό κλάδο, τη Μεσολογία. Στα δώδεκα μαθήματα που απαρτίζουν το βιβλίο του επιχειρεί, να θεμελιώσει, επιστημονικά και ν’ αποσαφηνίσει πλήρως το νέο αυτό κλάδο.

Περισσότερα...
 
Η εξουσία των ιδιωτικών ΜΜΕ επιβάλλει την ιδεολογική ηγεμονία τηε αγοράς
 Κανείς δεν αμφισβητεί σήμερα, την αυξανόμενη εξουσία των ιδιωτικών Μ.Μ.Ε. Πολλοί μιλούν γι’ αυτόν τον εξωθεσμικό παράγοντα εξουσίας. Για την ανεξέλεγκτη δύναμή του. Για τη φθορά των δημοκρατικών θεσμών. Για την «δικτατορία» των μέσων μαζικής επικοινωνίας που είναι φαινόμενο σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ συχνά διαμαρτύρεται για το φαινόμενο αυτό στη χώρας. Το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου

επικρίνει τη λειτουργία της τηλεόρασης. Ελάχιστοι όμως αμύνονται στην επέλαση των «μέσων» με τη στάση τους.

Περισσότερα...
 
Επικοινωνιακή πολιτική και ενεργοποίηση της κοινωνίας

Την τελευταία διετία στο ΠΑΣΟΚ όλα τα πολιτικά θέματα εξετάζονται σοβαρά και από την επικοινωνιακή τους διάσταση. Από την αντιστοιχία τους δηλαδή σε συναίνεση και ενεργοποίηση της κοινωνίας.

Δεν πρόκειται όμως μόνον για τη δημιουργία απλής συναίνεσης. Παράλληλα, η επικοινωνιακή πολιτική στοχεύει σ’ ένα προωθητικό ρόλο απέναντι στις μεταρρυθμίσεις στην συμπληρωματικότητα εκσυγχρονιστικών ενεργημάτων στην επινόηση ξανά της ίδιας της πολιτικής. Στο λεξιλόγιο, άλλωστε, της τρέχουσας πολιτικής ορολογίας, η επικοινωνιακή πολιτική χρησιμοποιείται τόσο συχνά που

Περισσότερα...
 
Ένα μοντέλο για τις χρήσεις και τις επιδράσεις
Έχουμε ήδη παρουσιάσει τόσο την προσέγγιση των επιδράσεων, όσο και την προσέγγιση των χρήσεων και ικανοποιήσεων. Έχει ήδη επισημανθεί ότι και οι δύο προσεγγίσεις έχουν δεχτεί κριτική από διαφορετικές κατευθύνσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καθεμιά περιέχει έναν πυρήνα σημαντικών στοιχείων. Ο στόχος του μοντέλου που θα παρουσιαστεί σ’ αυτό το τμήμα του κεφαλαίου είναι να λάβει υπόψη του τα χρήσιμα στοιχεία που περιέχουν οι προσεγγίσεις, αφήνοντας έξω τα λιγότερο χρήσιμα. Όπως υποδεικνύει ο τίτλος, το μοντέλο των χρήσεων και
Περισσότερα...
 
Αρχαίο Ελληνικό και πολιτικό φαντασιακό
*

Γιατί αρχαίο ελληνικό, σε αντιπαράθεση με το νεότερο πολιτικό φαντασιακό; Γιατί φαντασιακό; Διότι υποστηρίζω ότι η ανθρώπινη ιστορία, και κατά συνέπεια οι διάφορες μορφές γνωστών κοινωνιών που παρουσιάστηκαν μέσα σ’ αυτήν, καθορίζεται ουσιαστικά από τη φαντασιακή δημιουργία. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, φαντασιακό δεν σημαίνει, προφανώς φαντασμικό, πλασματικό ή ειδωλικό. Σημαίνει τοποθέτηση καινούριων μορφών. Η τοποθέτηση αυτή δεν είναι καθορισμένη αλλά καθοριστική. Πρόκειται για τοποθέτηση χωρίς κίνητρο η οποία δεν μπορεί

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 4 από 5