Αρχική σελίδα Γιώργος Παπανδρέου Σοσιαλδημοκρατία, αλληλεγγύη, διεθνισμός


Σοσιαλδημοκρατία, αλληλεγγύη, διεθνισμός

31 Μαρτίου 2011
Άρθρο: Γιώργου Α. Παπανδρέου, Alpha Condé, Jalal Talabani, Ricardo Lagos
Στην ισπανική εφημερίδα «El Pais»

Σήμερα βλέπουμε σε πολλές γωνιές του κόσμου, τα αποτελέσματα των εντατικών εργασιών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας, της κλιματική αλλαγή, της δημοκρατίας και της επίλυσης των συγκρούσεων

"Στον αραβικό κόσμο εκτυλίσσεται μία πλημμύρα Κινημάτων, που είναι πηγή πραγματικής έμπνευσης για όλους μας και που γεννήθηκαν από ενωμένους λαούς με κοινό σκοπό την πολιτική, κοινωνική και οικονομική αλλαγή. Πολιτική αλλαγή για την δημιουργία ενός ανοιχτού, δημοκρατικού και σύγχρονου κράτους, που θα βασίζεται στον σεβασμό των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των ατόμων. Κοινωνική αλλαγή για να πάψει πλέον η διαφθορά, η ευνοιοκρατία, το πελατειακό κράτος και η όλο και μεγαλύτερη περιθωριοποίηση και αποξένωση μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας και ειδικότερα της νέας γενιάς, η οποία - δίχως ευκαιρίες ούτε ελπίδα πια - αποφάσισε να βγει στον δρόμο. Οικονομική αλλαγή για την δημιουργία θέσεων απασχόλησης και προοπτικών για εκείνους που τις χρειάζονται απεγνωσμένα και για την μείωση της χρόνιας φτώχιας, η οποία πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους που αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον.

 

Στην Αφρική τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς συμβάλλουν στην δημοκρατία.

Τα τελευταία χρόνια έχουν «σπάσει» πολλά κατεστημένα, πράγμα που μάς καλεί προς έναν αληθινό διεθνισμό.

Με αυτά τα Κινήματα ξαναζούμε τους ίδιους αγώνες που είχαν δοθεί παλαιότερα σε άλλα μέρη του κόσμου για δημοκρατία, πολιτικά δικαιώματα και ισότητα ευκαιριών. Αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Βόρεια Αφρική και την Εγγύς Ανατολή μάς υπενθυμίζει αυτό που είχαμε ζήσει στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όπου η βούληση του λαού ανέτρεψε απολυταρχικά καθεστώτα. Στο παρελθόν και ο Νότος της Ευρώπης αλλά και η Λατινική Αμερική βίωσαν την δική τους μετάβαση από τον απολυταρχισμό στην δημοκρατία. Σε αυτήν την μετάβαση, τα σοσιαλδημοκρατικά, εργατικά και σοσιαλιστικά κόμματα-μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σήμερα, σε άλλες χώρες της Αφρικής, τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς συμβάλλουν σημαντικά στην δημοκρατία για άλλη μία φορά. Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι η Κυβέρνηση του Προέδρου Τζον Άτα Μιλς, η οποία αλλάζει και βελτιώνει την Γκάνα από το 2009. Στην Γουινέα, ο Άλφα Κοντέ ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου τον Δεκέμβριο, μετά από τις πρώτες ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές στην ιστορία της χώρας. Η μετάβαση του Νίγηρα προς την δημοκρατία, που βρίσκεται στην δεύτερη της φάση μετά από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 12 Μαρτίου, είναι στα χέρια του Μαχμαντού Ισούφου, μέλους και Αντιπροέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο οποίος θα ορκιστεί Πρόεδρος στις 6 Απριλίου.

Η επιρροή και η αξιοπιστία της σοσιαλδημοκρατίας χάρη στο όραμά της για μία κοινή ανθρωπότητα, αυξάνεται συνεχώς στις πιο νεαρές δημοκρατίες του κόσμου. Σήμερα, βλέπουμε σε πολλά σημεία του πλανήτη μας τα αποτελέσματα της κοπιώδους εργασίας με τις επαφές, τις συζητήσεις, την μετάδοση εμπειριών και την αμοιβαία στήριξη, όπως αυτά καλλιεργούνται στην Σοσιαλιστική Διεθνή. Πολυάριθμα πολιτικά κόμματα καταφθάνουν στις πόρτες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ορμώμενα από πολύ διαφορετική πραγματικότητα, κουλτούρα και εμπειρίες. Συχνά έρχονται φορτωμένα με το βάρος του δύσκολου περάσματος από συγκρούσεις ή δικτατορίες και είναι έτοιμα να ακολουθήσουν έναν καινούργιο δρόμο ελπίδας και προόδου. Όλα μαζί κυοφορούν μία νέα παγκόσμια σοσιαλδημοκρατία και έναν αυθεντικό και ανανεωμένο διεθνισμό, εμφορούμενο από νέες αντιλήψεις και νέες φιλοδοξίες.

Εξ' ου και τα τελευταία χρόνια, η Σοσιαλιστική Διεθνής έχει λειτουργήσει ως φόρουμ για την έκφραση μίας ενιαίας σοσιαλδημοκρατικής απάντησης στην παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Μέσα από το έργο των διαφόρων Επιτροπών της, μέσα από τις συζητήσεις στα Ηνωμένη Έθνη και τον ΟΟΣΑ, τις συζητήσεις που εκτυλίσσονται στην Ευρώπη, την Αφρική, την Λατινική Αμερική και την Ασία, τις προτάσεις για φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, τις στρατηγικές για την ανάπτυξη, την δημιουργία απασχόλησης και τον καθορισμό προτεραιοτήτων για να επιτευχθεί πρόοδος στον αγώνα καταπολέμησης της φτώχιας, άνοιξε ο δρόμος για να συμπεριληφθούν όλα αυτά στα προγράμματα των κομμάτων και τις πολιτικές των Κυβερνήσεων.

Οι κλιματικές αλλαγές - η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η γενιά αυτή - καταλαμβάνουν επίσης σημαντικότατη θέση στις εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Η Επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για μία Βιώσιμη Παγκόσμια Κοινωνία έχει εμπλέξει Κυβερνήσεις, ηγέτες και εμπειρογνώμονες από την Νότιο Αφρική μέχρι και την Κίνα, από τις Μαλδίβες Νήσους μέχρι και την Χιλή, από την Βόρειο Αμερική μέχρι και την Ρωσία, για την διατύπωση μίας σειράς συγκεκριμένων προτάσεων που περιέχονται στην έκθεση: «Από μία οικονομία υψηλού επιπέδου διοξειδίου του άνθρακα σε μία οικονομία χαμηλού επιπέδου διοξειδίου του άνθρακα». Η έκθεση αυτή είναι το προϊόν εντατικής διαδικασίας διαλόγου και δραστηριοτήτων που καθρεφτίστηκαν και στην Κοπεγχάγη και στο Κανκούν. Όλες αυτές οι προσπάθειες έχουν καταλήξει σε ένα νέο δόγμα «Κλιματολογικής Δικαιοσύνης», το οποίο λαμβάνει υπ' όψιν τόσο τους ισχυρούς όσο και τους αδύναμους.

Εάν στο παρελθόν η ειρήνη έφτασε να είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για την σοσιαλδημοκρατία, σήμερα - σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο - η ειρήνη παραμένει μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητές μας. Παρά τις έντονες διαφορές μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, οι οποίες και πλήττουν τα μέλη μας από την περιοχή αυτή, στην Σοσιαλιστική Διεθνή κατέστη εφικτό να βρουν τα δύο μέρη σημεία συμφωνίας για να μπορέσουν να προχωρήσουν. Κατά τον ίδιο τρόπο, πριν από λίγους μόλις μήνες, υπό την αιγίδα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Αρμένιοι και Αζέροι κατάφεραν να συναντηθούν και να βρουν έναν κοινό τόπο για ένα ανεπίλυτο πρόβλημα, το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Επιπροσθέτως, χάρη στην ομπρέλα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς μέλη από το Μαρόκο και την Σαχάρα μπόρεσαν να μοιραστούν το βήμα, από το οποίο εξέφρασαν τις απόψεις τους, ενώ και πάλι με την βοήθεια της Σοσιαλιστικής Διεθνούς δόθηκε προσοχή σε συγκρούσεις όπως αυτή του Νεπάλ ή των Βαλκανίων.

Σε όλους αυτούς τους τομείς, στα θέματα δημοκρατίας, παγκόσμιας οικονομίας, κλιματικών αλλαγών, ειρήνης και επίλυσης συγκρούσεων, η Σοσιαλιστική Διεθνής κατέρριψε καθεστηκυίες απόψεις τα τελευταία χρόνια, απευθύνοντας κάλεσμα προς έναν αληθινό διεθνισμό σε μία εποχή κατά την οποία η εκάστοτε πολιτική ημερήσια διάταξη περιορίζεται όλο και περισσότερο στα θεμελιώδη εθνικά συμφέροντα, αποκλείοντας τους κοινούς στόχους της διεθνούς κοινότητας. Οι δημοκρατικές επαναστάσεις στον αραβικό κόσμο δημιουργούν νέους όρους δημοκρατίας παγκοσμίως, αφού καθιστούν σαφές το γεγονός ότι παντού πλέον, ο κόσμος δεν είναι πια διατεθειμένος να δεχθεί οτιδήποτε δεν είναι δημοκρατία. Όλες οι χώρες και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί θα πρέπει να το λάβουν αυτό υπ' όψιν τους και να αποκτήσουν το θάρρος και το όραμα που απαιτούν οι καιροί. Η Ευρώπη έχει πολλά να κάνει σχετικά, όπως και οι φίλοι μας σε άλλες ηπείρους.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι εξίσου απαραίτητοι νέοι όροι αλληλεγγύης, για να δοθεί επαρκής απάντηση σε όσους ελπίζουν στην στήριξή μας στον δημοκρατικό τους αγώνα, όπως συμβαίνει σήμερα στις αραβικές χώρες. Η αλληλεγγύη είναι εξίσου αναγκαίος όρος για την δημιουργία μίας πιο δίκαιης παγκόσμιας οικονομίας και για την επίτευξη συμφωνίας για τις κλιματικές αλλαγές, που θα προστατεύει τον πλανήτη και τους πιο ευπαθείς. Είναι επίσης απαραίτητη για την διασφάλιση της ειρήνης παντού. Κάθε πρωτοβουλία της δικής μας Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι μία ενεργή απόκριση στην μόνιμη ανάγκη επαναβεβαίωσης αυτής της αλληλεγγύης, δίχως την οποία η υπόσχεση για σοσιαλδημοκρατία παύει πλέον να υφίσταται." Γιώργος Α. Παπανδρέου, Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Alpha Condé, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γουινέας, Jalal Talabani, Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Ιράκ, Ricardo Lagos, Προέδρος της Δημοκρατίας της Χιλής από το 2000 έως το 2006.